Ocena ze starego portalu: 4,91 / 11 ocen
Wieprzowina Gong Bao (opcjonalna transkrypcja "wieprzowina Kung Bao") to słynne chińskie danie stir-fry pochodzące z prowincji Syczuan i zarazem kolejne odświeżone danie z serii "Moje ulubione przepisy". Nazwa dania pochodzi od syczuańskiego gubernatora Ding Baozhen a właściwie jego oficjalnego tytułu "Gong Bao", co oznacza "Strażnik Pałacu". Jedna z wersji historii o daniu Gong Bao: Gubernator Ding Baozhen miał bardzo zły stan uzębienia, praktycznie nie mógł jeść mięsa. Pewnego razu wędrował w skromnym odzieniu po kraju obserwując codzienne życie zwykłych ludzi. Na obiad wstąpił do malutkiej, skromnej restauracji. Szef kuchni zaserwował mu drobno pociętego, smażonego kurczaka z duża ilością przypraw. Kurczak był tak mięciutki a ostre przyprawy tak zaostrzyły apetyt gubernatora, że uznał, że jest to najwspanialsze danie jakie kiedykolwiek jadł. Zachwycony posiłkiem natychmiast zatrudnił kucharza w swoim Pałacu. Kucharz okazał się mistrzem swojego fachu i stworzył dla gubernatora wiele wspaniałych dań. Na na pamiątkę ich spotkania nazwali danie z kurczaka oficjalnym tytułem gubernatora Kurczak Gong Bao (Kurczak Strażnika Pałacu).
Obecnie wieprzowina Gong Bao (a właściwie bardziej znany kurczak Gong Bao) jest jednym z najpopularniejszych chińskich dań w Europie i Stanach Zjednoczonych. Wersja zachodnia jest jednak mniej ostra od oryginalnej Syczuańskiej i zazwyczaj nie jest doprawiana pieprzem syczuańskim tylko pieprzem czarnym. Podany przepis to wersja pośrednia, jest opcjonalnie pieprz syczuański (UWAGA od pewnego czasu pieprz syczuański jest bardzo trudno dostępny w Europie z powodu zakazu/obostrzeń w jego imporcie) i ostrość w górnej skali europejskiej. W wersji syczuańskiej należy użyć 3 razy więcej pieprzu syczuańskiego (1 łyżka) i dodać do dania 5-6 papryczek chili (duże kawałki, dodane w momencie smażenia dymki, imbiru i pieprzu). Ja mam duża odporność na ostrość ale taka wersja to już przesada.
Dla mnie Wieprzowina Gong Bao to danie blisko ideału, bardzo ostre, wyraźnie słone, z nutą słodko-kwaśną do tego aromat pieprzu syczuańskiego i chrupiące orzeszki. Ponieważ danie zawiera sporą ilość gęstego sosu to idealnie smakuje z moim ulubionym smażonym makaronem mie. Danie podawać samodzielnie z makaronem mie lub ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Ciekawostka:
W Polsce w wietnamskich budkach z niewiadomych powodów nazwę Gong Bao przypisano kulkom kurczaka w cieście "?".
Wieprzowina Gong Bao (opcjonalna transkrypcja "wieprzowina Kung Bao") to słynne chińskie danie stir-fry pochodzące z prowincji Syczuan i zarazem kolejne odświeżone danie z serii "Moje ulubione przepisy". Nazwa dania pochodzi od syczuańskiego gubernatora Ding Baozhen a właściwie jego oficjalnego tytułu "Gong Bao", co oznacza "Strażnik Pałacu". Jedna z wersji historii o daniu Gong Bao: Gubernator Ding Baozhen miał bardzo zły stan uzębienia, praktycznie nie mógł jeść mięsa. Pewnego razu wędrował w skromnym odzieniu po kraju obserwując codzienne życie zwykłych ludzi. Na obiad wstąpił do malutkiej, skromnej restauracji. Szef kuchni zaserwował mu drobno pociętego, smażonego kurczaka z duża ilością przypraw. Kurczak był tak mięciutki a ostre przyprawy tak zaostrzyły apetyt gubernatora, że uznał, że jest to najwspanialsze danie jakie kiedykolwiek jadł. Zachwycony posiłkiem natychmiast zatrudnił kucharza w swoim Pałacu. Kucharz okazał się mistrzem swojego fachu i stworzył dla gubernatora wiele wspaniałych dań. Na na pamiątkę ich spotkania nazwali danie z kurczaka oficjalnym tytułem gubernatora Kurczak Gong Bao (Kurczak Strażnika Pałacu).
Obecnie wieprzowina Gong Bao (a właściwie bardziej znany kurczak Gong Bao) jest jednym z najpopularniejszych chińskich dań w Europie i Stanach Zjednoczonych. Wersja zachodnia jest jednak mniej ostra od oryginalnej Syczuańskiej i zazwyczaj nie jest doprawiana pieprzem syczuańskim tylko pieprzem czarnym. Podany przepis to wersja pośrednia, jest opcjonalnie pieprz syczuański (UWAGA od pewnego czasu pieprz syczuański jest bardzo trudno dostępny w Europie z powodu zakazu/obostrzeń w jego imporcie) i ostrość w górnej skali europejskiej. W wersji syczuańskiej należy użyć 3 razy więcej pieprzu syczuańskiego (1 łyżka) i dodać do dania 5-6 papryczek chili (duże kawałki, dodane w momencie smażenia dymki, imbiru i pieprzu). Ja mam duża odporność na ostrość ale taka wersja to już przesada.
Dla mnie Wieprzowina Gong Bao to danie blisko ideału, bardzo ostre, wyraźnie słone, z nutą słodko-kwaśną do tego aromat pieprzu syczuańskiego i chrupiące orzeszki. Ponieważ danie zawiera sporą ilość gęstego sosu to idealnie smakuje z moim ulubionym smażonym makaronem mie. Danie podawać samodzielnie z makaronem mie lub ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Ciekawostka:
W Polsce w wietnamskich budkach z niewiadomych powodów nazwę Gong Bao przypisano kulkom kurczaka w cieście "?".
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 3 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 1 cm świeżego imbiru posiekanego
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego lub 1 lyżeczka pieprzu syczuańskiego mielonego
- 1/3 szklanki orzeszków ziemnych wyłuskanych (niesolonych)
- 6 szt. papryczek chili suszonych bez pestek, pokrojonych w 3 cm kawałki
- 4 łyżki oleju arachidowego do smażenia
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka mąka kukurydziana
Sos:
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżki cukru brązowego
- 1,5 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka mąka kukurydziana
Dodatek:
- kilka porcji makaronu mie ugotowanego lub usmażonego wg. przepisu
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Marynata:
Sos:
Dodatek:
|
Instructions
Share this Recipe