Ocena ze starego portalu: 4,5 / 6 ocen
Kulki mięsne to rodzaj klopsików popularnych w Syczuanie, jednym z regionów Chin. Do ich przygotowania używa się wielu przypraw a w szczególności imbiru i przyprawy 5 smaków zawierającej w swym składzie całe bogactwo aromatycznych składników. Kulki serwuje się z różnymi sosami do maczania: sosem sojowym, sosem chili, słodkim sosem chili etc. Podawać jako przekąskę lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Kulki mięsne to rodzaj klopsików popularnych w Syczuanie, jednym z regionów Chin. Do ich przygotowania używa się wielu przypraw a w szczególności imbiru i przyprawy 5 smaków zawierającej w swym składzie całe bogactwo aromatycznych składników. Kulki serwuje się z różnymi sosami do maczania: sosem sojowym, sosem chili, słodkim sosem chili etc. Podawać jako przekąskę lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2 szt. bułki pszennej
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 1 szt. jajka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzonej z 2 łyżkami wody
- 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 1 cm świeżego imbiru posiekanego
- 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 1 szklanka oleju do głębokiego smażenia
Sosy do maczania:
Ingredients
Sosy do maczania:
|
Instructions
- Z bułek odkroić skórkę, następnie namoczyć je, starannie odcisnąć wodę.
Share this Recipe