Przejdź do treści
Brak na stanie!

Makaron z batatów (słodkich ziemniaków) tasiemki 500g

26,00  brutto

Popularny chiński makaron, stosowany w prawie każdej zupie w południowych częściach Chin, bardzo popularny także w kuchni tajskiej. Nadaje się też do smażenia. Makaron w postaci tasiemek o szerokości 3mm. Skład: Mąka ryżowa, woda. Produkcja: Wietnam

Brak na stanie!

Makaron z batatów tasiemki to wyjątkowy azjatycki makaron: przezroczysty, bardzo elastyczny, długi i jędrny w konsystencji. Używa się go do zup i dań stir-fry. Popularny w kuchni chińskiej i koreańskiej. Najpopularniejszą potrawą wykonywaną przy użyciu tego makaronu to koreańskie Japchae. Czas gotowania: 5-10 min. Wcześniej najlepiej namoczyć makaron przez 3 godziny Skład: skrobia z batatów, woda. Produkcja: Chiny.

Jest to doskonały makaron dla osób trenujących na siłowni, uprawiających sport, planujących dietę. 100% węglowodanów złożonych! Zero cukrów prostych!

JAPCHAE Koreański makaron smażony z warzywami (i mięsem)
dla 2-3 osób

SKŁADNIKI:
250g makaronu z batatów
1 cebula, pocięta w półplasterki
2 ząbki czosnku, wyciśnięte lub posiekane
150g liści szpinaku (może być mrożony szpinak liściasty)
1 marchew, pocięta w zapałkę lub starta na grubej tarce
3 cebulki dymki (tylko szczypior). pocięte skośnie w 3cm kawałki
1 szklanka kapusty pekińskiej, posiekanej
5 grzybów shitake, pociętych w paski
200g wołowiny (ligawa) lub wieprzowiny, pociętej w cienkie paseczki (opcjonalnie)
2 łyżka oleju do smażenia

Przyprawy:
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego ciemnego
1 łyżka cukru
sól do smaku

Do przybrania:
1 łyżka sezamu, uprażonego na suchej patelni

Przygotowanie:
1. Makaron gotować w wodzie przez 4-5 minut, osączyć, dobrze przepłukać zimną wodą. Nie przegotować bo straci jędrną konsystencję. Po ugotowaniu makaron można pociąć nożyczkami na krótsze kawałki (ułatwi to jedzenie – według gustu).

2. Szpinak przepłukać, następie blanszować (sparzyć wrzątkiem) i przepłukać dobrze zimną wodą (szpinaku mrożonego nie trzeba blanszować). Grzyby shitake gotować kilka minut w wodzie, następnie pociąć w paski.

3. W woku lub na patelni na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, czosnek i wołowinę (opcjonalnie), smażyć mieszając aż mięso zmieni kolor (1-2 min).

4. Dodać pozostałe warzywa (szpinak, marchew, dymkę, kapustę i grzyby) i mieszając od czasu do czasu smażyć 4-5 minut aż będą na częściowo ugotowane ale wciąż trochę chrupkie.

5. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać makaron i przyprawy (bez soli). Wszystko dobrze wymieszać, gotować jeszcze ok. 2 minut aż wszystkie składniki się podgrzeją. Ewentualnie dosolić do smaku.

6. Podawać na ciepło posypane sezamem.

 

Waga 0,52 kg
TYLKO U NAS!

TAK

NAJWYŻSZA JAKOŚĆ!

100% NATURALNE SKŁADNIKI!

Może spodoba się również…