Specjalny sos do szybkiego przygotowania słynnego tajskiego dania Pad Thai renomowanej tajskiej firmy COCK. Duża porcja, która starczy na ok. 10 dań. Skład: cukier, woda, syrop glukozowy, sól, cebula dymka, orzeszki ziemne, czosnek, sos sojowy w proszku, wzmacniacz smaku (glutaminian sodu), pieprz, regulator kwasowości (kwas winowy), konserwant (benzoesan sodu), barwnik (ekstrakt z papryki E160c). Produkcja: Tajlandia.
TAJSKI MAKARON PAD THAI (dla 2 osób)
Składniki:
1/2 paczki makaronu ryżowego
1/2 paczki tofu zwartego, pociętego w kostkę
1/2 pora, pociętego w 0,5cm plasterki
3 ząbki czosnku, posiekane
1 cebula dymka (szczypior), posiekana
1 jajko
1 szklanka kiełków fasoli mung
2 łyżeczki orzeszków ziemnych, uprażonych na patelni
200g krewetek (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki chili w proszku lub sosu chili (opcjonalnie)
5-6 łyżek sosu Pad Thai
Przygotowanie:
1. Namoczyć makaron ryżowy w chłodnej wodzie, powinien być lekko twardawy (nie rozmiękły).
2. W woku rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wrzucić tofu, pora, czosnek i cebulę dymkę, smażyć mieszając aż składnik zaczną się zarumieniać.
3. Odsączyć makaron i dodać do woka, szybko wymieszać, dodać sos Pad Thai i chili w proszku, wymieszać.
4. Rozgarnąć danie na brzegi woka, w środek wbić jajko i smażyć mieszając aż uzyskamy suchą jajecznicę. Rozmieszać z resztą składników.
5. Jeżeli makaron jest zbyt twardy dodać trochę wody i gotować chwilę aż makaron zmięknie.
6. Dodać kiełki fasoli, wymieszać przełożyć na talerze. Posypać orzeszkami ziemnymi, przybrać kiełkami fasoli i cebulką dymką.