Makaron ryżowy w kształcie tasiemek o szerokości 5mm. Popularny w całej Azji makaron z mąki ryżowej i wody, dostępny w szerokościach 1, 3, 5 i 10mm. Szerokości tasiemek są zasadniczo klasyfikowane jako cienkie, średnie i szerokie. Najcieńsze tasiemki 1mm używa się jako dodatek do sajgonek, zup i sałatek. Średniej szerokości makaron ryżowy tasiemki 5mm (i 3mm) jest najpopularniejszy używa się go do dań stir-fry, zup, sałatek. Podaje się także na nim dania z sosem. Szeroki makaron ryżowy 10mm stosuje się w daniach stir-fry, zupach (np. wietnamska zupa wołowo Pho) i daniach duszonych. Tasiemki o szerokości 10mm są składnikiem słynnego tajskiego dania Pad Thai. Aby idealnie przygotować makaron tasiemki należy zanurzyć go w ciepłej wodzie, aż zmięknie, a następnie gotować lub smażyć przez nie więcej niż minutę.
Składniki: mąka ryżowa, woda. Produkcja: Tajlandia.
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ryżowy tasiemki 5mm zalać ciepłą wodą i moczyć przez 30-45 minut.