Korzeń lotosu to jadalna bylina popularna w kuchni chińskiej, japońskiej, tajskiej i innych kuchniach azjatyckich. Suszony korzeń jest często stosowany ponieważ jest łatwy do przechowywania a po namoczeniu smakuje podobnie jak korzeń świeży, w większości przepisów może zastępować świeżą wersję. Korzeń lotosu może być stosowany jako warzywo w daniach stir-fry, duszonych i w zupach. Korzeń lotosu podobnie jak kwiat ma na przekroju atrakcyjny symetryczny wzór, w smaku jest nieco podobny do ziemniaka.
Przed użyciem należny namoczyć go w wodzie przez 2 godziny, następnie osączyć. Do dań stir-fry tnie się go na cieniutkie plasterki, do zup i dań duszonych w plasterki grubości 1cm. Ugotowany w cukrze korzeń lotosu to popularny azjatycki deser.
Składniki: 100% korzeń lotosu suszony. Produkcja: Chiny.