Japoński sos Unagi Kabayaki do przygotowania słynnego japońskiego grillowanego węgorza. Używa się go jako glazura do węgorza, smaruje się nim kilka razu podczas grillowania. Pocięty w plasterki Unagi Kabayaki jest także popularnym składnikiem sushi. Japoński sos Unagi Kabayaki można także używać do dekoracji kawałków sushi. Składniki: sos sojowy 38%(woda, soja, pszenica, sól), cukier, woda, sól, modyfikowana skrobia z tapioki, guma ksantanowa, barwnik karmel. Produkcja: Chiny.
WĘGORZ GRILLOWANY UNAGI KABAYAKI
Składniki:
1 węgorz, sprawdzony
sos do Unagi Kabayaki
Przygotowanie:
1. Wypatroszonego węgorza w całości kładziemy na rozgrzanego grilla, grillujemy 3 minuty z jednej i 3 minuty z drugiej strony.
2. Smarujemy całego węgorza sosem i grillujemy po 1 minucie z każdej strony. Powtarzamy smarowanie i grillowanie kilka razy aż węgorz będzie dobrze pokryty glazurą.
3. Węgorza tniemy w 5cm kawałki i podajemy z ryżem gotowanym i marynowanym imbirem. Węgorza możemy pociąć także pod skosem w cienkie plasterki i użyć do sushi nigiri.