Tofu suszone (Tofu skin, Yuba) w postaci płatów. Tofu suszone uzyskuje się z mleka sojowego. Podczas gotowania na powierzchni mleka tworzy się kożuch składający się głównie z białka i tłuszczu, kożuch ten zbiera się i suszy, uzyskując żółte płaty. Przed użyciem suszone tofu namacza się w wodzie aby zmiękło przed użyciem. Płaty tofu często wykorzystuje się do wyrobu pierożków i naleśników (zamiast ciasta pszennego). Lekko gumowata struktura tofu skin przypomina mięso, dlatego często używana się je jako zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej. Pałeczki tofu (tofu sticks) uzyskuje się poprzez składanie świeżego płata a następnie suszenie, dzięki temu po namoczeniu zachowują podłużny kształt i zwartą konsystencję. Właśnie w takiej formie suszone tofu najbardziej przypomina w smaku mięso. Tofu suszone jest bogate w białko, tłuszcze nienasycone, wapń i żelazo, jego spożywanie może zmniejsza ryzyko chorób serca i osteoporozy a także redukuje symptomy menopauzy. Skład: soja, woda, stabilizator (E223). Produkcja: Chiny.
CHRUPIĄCE NALEŚNIKI SOJOWE YUBA (8 naleśników)
Składniki na naleśniki:
8 płatów suszonego tofu, namoczonych
2/3 paczki tofu zwartego
1 mała marchewka, pocięta w zapałkę lub grubo starta
3 cebule dymki, posiekane
1 łyżeczka imbiru, startego na tarce
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka gochujangu wymieszana z 1 łyżka sosu sojowego
olej do smażenia
Składniki na dip:
1/4 szklanki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego czarnego
1 łyżka oleju sezamowego ciemnego
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
1. W misce rozkruszyć tofu przy pomocy widelca, następnie zawinąć tofu w szmatkę i wycisnąć całą wodę. Ponownie włożyć do miski dodać resztę składników, dobrze wymieszać.
2. Na płacie tofu, wzdłuż krótszego boku rozłożyć 1/8 nadzienia (ok. 2 łyżek), zostawiając trochę miejsca po obu stronach. Zagiąć oba boki na nadzienie na następnie zwinąć jak naleśnik. Powtórzyć aż do wyczerpania nadzienia.
3. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzać olej (powinien zakryć całe dno), włożyć naleśniki i smażyć aż do mocnego zarumienienia na kolor złoto-brązowy. Obrócić na drugą stronę i znów usmażyć. Podawać z dipem.