Świeży japoński makaron pszenny Ramen. Żółty makaron przeznaczony głównie do zup, zup miso i smażenia. Skład: mąka pszenna, woda, skrobia z tapioki, sól, olej kukurydziany, regulator kwasowości: E270, E325, barwnik E101. Produkcja: Chiny.
ZUPA MISO Z MAKARONEM RAMEN
1. Zagotować odpowiednią ilość wody (na 1 paczkę 180g użyć 300-400ml wody). Dodać dashi.
2. Włożyć makaron Ramen i gotować 3 minuty. Wyłączyć gaz.
3. Dodać pastę miso dobrze wymieszać. Można dodatkowo dodać tofu pocięte w kostkę i trochę cebuli dymki. Podawać gorącą.
RAMEN STIR-FRY
1. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso (np. 150-200g piersi kurczaka pociętej w paseczki) i warzywa. Smażyć mieszając aż kurczak zmieni kolor (2-3 min).
2. Zmniejszyć ogień. Dodać makaron Ramen, przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym i/lub sosem ostrygowym. Smażyć jeszcze 2-3 minuty mieszając aż makaron będzie gotowy. Serwować posypane posiekaną dymką.