Toyomansi to popularny na Filipinach sos sojowy z limonką calamansi. Częsty składnik filipiński sosów i marynat. Składniki: ekstrakt z soi, woda, sól, limonka Calamansi, konserwant (benzoesan sodu). Produkcja: Filipiny.
FILIPIŃSKI KURCZAK CHILI (dla 2-3 osób)
Składniki:
1/2 kg udek kurczaka
olej lub oliwa do smażenia
5 ząbków czosnku
Marynata:
1/2 szklanki sosu sojowego z limonką Toyomansi
1/2 szklanki miodu
1/2 łyżeczki soli
1-2 papryczki chili świeże, marynowane lub suszone
Przygotowanie:
1. Udka kurczaka pociąć w spore kawałki. Wymieszać z marynatą, odstawić przynajmniej na 30 minut, od czasu do czasu przemieszać.
2. Na dużej patelni rozgrzać olej. Włożyć kawałki udek i smażyć na brązowo. Dodać pozostałą marynatę i gotować na dużym ogniu 20-25 minut. Uważać, żeby kurczak nie wysechł (w razie czego podlać wodą), na koniec kurczak powinien być lekko zglazurowany marynatą. Podawać z gotowanym ryżem (najlepiej ryżem jaśminowym lub jaśminowym brązowym).