Makaron Shirataki w kształcie grubego spaghetti. Shirataki to wyjątkowy japoński produkt spożywczy dla osób pragnących ograniczyć ilość spożywanych kalorii. Jest to przeźroczysty, galaretowaty makaron uzyskiwany z azjatyckiej rośliny konjac, o prawie zerowej zawartości kalorii (Shirataki 13kcal/100g, makaron pszenny 350-370kcal/100g). Pomimo niewielkiej wartości kalorycznej eliminuje uczucie głodu puchnąc i wypełniając żołądek. Makaron Shirataki jest od wieków wykorzystywany przez Japonki jako skuteczny środek odchudzający.
Shirataki zawiera także wyjątkowy, rozpuszczalny w wodzie błonnik Glukomannan o dobroczynny działaniu dla organizmu: reguluje trawienie, zapobiega zaparciom, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, reguluje ciśnienie krwi, stymuluje spalanie tłuszczu, wspomaga odchudzanie. Dlatego Shirataki jest także polecany dla osób mający kłopoty trawienne, podwyższone ciśnienie i cholesterolu a także jako produkt wspomagający dla cukrzyków.
Składający się głównie z wody i błonnika makaron, stosowany jest w zupach, gulaszach, potrawkach i daniach smażonych z sosem jako niskokaloryczny zamiennik tradycyjnego makaronu lub ryżu. Shirataki nie ma praktycznie własnego smaku, przyjmuje smak sosu/zupy, w którym jest podawany. Waga po osączeniu: ok. 190g. Składniki: mąka konjac, woda, stabilizator (wodorotlenek wapnia). Produkcja: Chiny.
PRZYGOTOWANIE:
Wyjęty z paczki SHIRATAKI pachnie lekko rybą, nie należy się tym przejmować, gdyż zapach ten zniknie po przepłukaniu. Przed dodaniem do dania należy SHIRATAKI wylać z opakowania na sitko i dobrze przepłukac wodą, następnie dodawać do dania.
ZUPA MISO Z SHIRATKI I WAKAME (dla 4 osób)
Sposób przygotowania:
1. Zagotować 800ml wody (3 1/3 szklanki).
2. Dodać bulion rybny dashi (1 łyżeczka), makaron Shirataki
(1 paczka) i wodorosty wakame (1 łyżka). Gotować 2-3 min.
3. Wyłączyć gaz, delikatnie rozmieszać pastę miso (4 łyżki).
4. Włączyć ponownie gaz, tuż przed zagotowaniem dodać posiekaną dymkę (1-2 łyżki), wyłączyć gaz. Serwować na gorąco.