Wino ryżowe do gotowania z najsłynniejszego chińskiego regionu produkcji wina ryżowego SHAOSHING. Jest to specjalne lekko solone wino ryżowe (0,5% soli) przeznaczone wyłącznie do gotowania. Wino ryżowe obok sosu sojowego jest absolutnie podstawową “przyprawą” stosowaną w kuchni chińskiej. Zawartość alkoholu 12%. Produkcja: Chiny.
Dodałem tą pozycję, żeby uniknąć powtarzających się pytań o wino ryżowe, które jest jednym z najważniejszych składników w kuchni chińskiej. Niestety sprzedaż przez internet wina i innych napojów alkoholowych jest w Polsce zabroniona. Oryginalnego chińskie wino ryżowe jest w Polsce trudno dostępne, ale można je zastąpić przez:
1. Wytrawne sherry dostępne w sklepach z winem (700ml 30-70zł) – znakomity zamiennik, często sam stosuje
2. Wytrawne białe wino – średni zamiennik ale lepszy taki niż żaden
3. Wódka czysta – średni zamiennik, akceptowalny tylko wtedy kiedy dodajemy niewielką ilość (maks. 1 łyżka)
4. Sake – średni zamiennik, a ponieważ bardzo drogi to zdecydowanie nie warto