Ryż czerwony Cargo jest częściowo oczyszczoną odmianą tajskiego ryżu o czerwonej osłonce ziarna. Dzięki pozostawieniu otrębów jest bogaty w witaminy (B1 i B2), błonnik, żelazo i wapń, polecany jest dla diabetyków ponieważ dużo mniej niż ryż biały podwyższa poziom cukru we krwi. Ryż ten nazywany jest także ryżem Cargo, ponieważ w przeszłości był często eksportowany w kontenerach (cargo). Składniki: 100% ryż czerwony tajski. Produkcja: Tajlandia.
Gotowanie na parze:
Ryż ten najlepiej gotować na parze tak samo jak ryż kleisty (zob. przepis).
Gotowanie w wodzie:
1. Ryż zalać wodą, na 1 szklankę ryżu 2 szklanki wody.
3. Na dużym ogniu zagotować ryż z wodą, zmniejszyć gaz do minimum. Przykryć garnek pokrywką i gotować 40 min.
4. Po tym okresie ryż powinien całkowicie wchłonąć wodę. Wyłączyć gaz i następnie trzymać ryż pod przykryciem 5 min. Ryż jest gotowy, możemy podawać go jako dodatek do dań tajskich i chińskich.