Sos rybny to zdecydowany niezbędnik w kuchni tajskiej oraz wietnamskiej. Powszechnie uznawany za odpowiednik sosu sojowego w kuchni chińskiej wbrew pozorom doskonale się komponuje w połączeniu z sokiem z limonki oraz cukrem. Podobnie, jak sos sojowy czy chili, przyprawa wyróżnia się niewątpliwą uniwersalnością, można ją dodawać zarówno do makaronów, potraw z woka, jak i zup, sałatek, a nawet jako formę dipu do przekąsek.
Oryginalna przyprawa do dań orientalnych i nie tylko
Wysokiej jakości sos rybny powinien składać się przede wszystkim z ryb, soli oraz wody. Niemniej zdarza się, że w przyprawie można znaleźć również cukier, jak w przypadku sosu rybnego firmy SQUID, dzięki czemu nadmiar soli jest odpowiednio zbilansowany, a produkt wyróżnia się niezwykle wyrazistym smakiem umami. Producent zadbał również o to, aby każde danie przygotowane z sosem rybnym od SQUID posiadało głęboki, wyrafinowany smak. Potencjał przyprawy można wykorzystać zarówno w kuchni orientalnej, jak i tradycyjnej, dostarczając kubkom smakowym niezapomnianych wrażeń.
Składniki: ekstrakt anchovy (sardela) 77%, sól, cukier. Produkcja: Tajlandia.