Przejdź do treści

Kuchnia tajska – poradnik dla początkujących

  • przez

Kuchnia tajskaKuchnia tajska od dawna uważana jest za jedną z najlepszych kuchni na świecie. Jest nie tylko pyszna i zróżnicowana, ale także zdrowa oraz nieskomplikowana. Chociaż słynie przede wszystkim z bardzo ostrych dań z dodatkiem chili czy imbiru, to znajdziemy w niej również łagodne zupy na bazie mleka kokosowego bądź aksamitne sosy z orzeszkami.

Jej prostota sprawia, że wiele dań bez problemu możemy przyrządzić samodzielnie, we własnym domu – np. słynne czerwone curry z kurczaka. Dowiedz się więcej o kulinarnej sztuce Tajlandii!

Kuchnia tajska: egzotycznie, zdrowo i prosto

Kuchnia tajska kusi nas egzotycznymi składnikami, a jednocześnie urzeka prostotą, dzięki której nawet amatorzy bez problemu przygotują jej najbardziej znane dania. Co więcej, jest ona wyjątkowo zdrowa, ponieważ bazuje przede wszystkim na ryżu, warzywach, rybach i owocach morza.

Kwintesencją prostoty i doskonałego smaku jest np. jedno z najsłynniejszych tajskich dań: makaron pad thai, czyli smażony makaron ryżowy z dodatkiem jajka, ryby, orzeszków, soku z limonki i przypraw. Można zjeść go niemal w każdej restauracji tajskiej, a w Tajlandii – w każdym barze czy na ulicznych stoiskach.

Dużą popularnością cieszą się również smakowite tajskie zupy (sprawdź nasz przepis – tajska zupa z kurczaka i mleka kokosowego). Jedną z nich jest Tom Yam Kung – słodko-kwaśna zupa z krewetkami, chili oraz imbirem; osoby ceniące sobie łagodniejsze smaki wybiorą zapewne Tom Kha, czyli delikatną zupę na bazie mleczka kokosowego.

Inne znane i lubiane także w Europie dania kuchni tajskiej to różnego rodzaju potrawy z woka (sprawdź nasz wok ze stali węglowej), smakowite naleśniki z bananami czy aromatyczne curry (wpływ na kuchnię tajską miała m.in. kuchnia indyjska).

Charakterystyczne składniki

Kuchnia tajska bazuje w dużej mierze na ryżu – istnieje wiele jego odmian, z pewnością godny polecenia jest ryż jaśminowy. Ryż spożywany jest również w postaci niezwykle popularnego makaronu ryżowego.

Kolejnym filarem kuchni Tajlandii są ryby i owoce morza, a także sos rybny i ostrygowy. Jeśli chodzi o mięso, sięga się głównie po drób oraz wieprzowinę. Do gotowania wykorzystuje się mnóstwo świeżych owoców i warzyw, a także kokosa – warto zaopatrzyć się w dobre mleczko kokosowe.

Nie byłoby jednak kuchni tajskiej bez charakterystycznych przypraw oraz świeżych ziół. Co warto kupić? Najczęściej do dań dodaje się liście limonki, galangal (rodzaj imbiru), chili, czosnek, kolendrę, bazylię tajską, kurkumę, tamaryndowiec (tu kupisz tamaryndowiec miąższ bez pestek). Możemy też sięgnąć po gotowe pasty np. imbirową, czosnkową czy curry.

Kuchnia tajska od lat inspiruje, zachwyca i zapewnia niezwykłe kulinarne doznania. Warto spróbować swoich sił i przygotować kilka prostych, a jednocześnie pysznych dań.