Przejdź do treści

Wołowina po tajsku – sprawdź, jak ją przyrządzić!

  • przez

Wołowina po tajskuWołowina po tajsku to jedno z tych dań, których powinien skosztować każdy wielbiciel azjatyckiej kuchni. Połączenie dobrze znanego nam mięsa z egzotycznymi, aromatycznymi dodatkami sprawia, że z przyjemnością poszerzamy swoje kulinarne horyzonty.

Tajskie jedzenie nie jest trudne do przygotowania – także pyszną wołowinę ugotujemy bez problemu we własnym domu. Możemy przyrządzić ją w formie gęstego curry, czy też udusić z dodatkiem warzyw. Poznaj kilka sposobów na ugotowanie smakowitej tajskiej potrawy z wołowiny!

Wołowina po tajsku z makaronem ryżowym

Wołowina po tajsku bardzo często przyrządzana jest z charakterystycznym dodatkiem, jaki stanowi makaron ryżowy. Na początku musimy zaopatrzyć się w świetnej jakości mięso, najlepiej polędwicę wołową. Przyda się nam również tajska pasta curry żółta, czerwona lub zielona (żółta jest najłagodniejsza).

Pastę miksujemy z szalotkami, trawą cytrynową, czosnkiem, imbirem oraz solą. Następnie podsmażamy pokrojone wcześniej w paski mięso, dodajemy do niego wybrane warzywa, z których słynie kuchnia tajska – np. zielony groszek lub paprykę. Dodajemy pastę z przyprawami, wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy mlekiem kokosowym. Danie możemy przyozdobić kolendrą.

W podobny sposób przyrządzić można np. czerwone curry z kurczaka, curry z rybą lub wegetariańskie – wystarczy sięgnąć po ulubione składniki i dodatki.

Wołowina w sosie ostrygowym

Jednym z najczęściej używanych w kuchni tajskiej dodatków jest sos ostrygowy (obok sosu rybnego i sosu sojowego). Jego intensywny i charakterystyczny smak powoduje, że tajskie potrawy trudno pomylić z innymi. Z jego wykorzystaniem możemy przyrządzić wyjątkowo pyszną wołowinę.

Mięso kroimy w wąskie paseczki, co jest znamienne dla kuchni azjatyckiej. Potrzebować będziemy grzybów – choć dobrze sprawdzą się pieczarki, charakteru nadadzą daniu słynne grzyby shitake. Wołowinę możemy zamarynować w sosie sojowym lub sosie sojowym z ulubionymi przyprawami. Następnie podsmażamy grzyby z dodatkiem czosnku, potem dodajemy do nich mięso. Doprawiamy wszystko solą, sosem ostrygowym, odrobiną cukru oraz kolendrą i chili (mogą je pominąć osoby nielubiące ostrych smaków).

Takie danie podawać możemy z makaronem lub ryżem. Z sosem ostrygowym przyrządzić można też inne rodzaje mięsa – sprawdź np. makaron smażony z kurczakiem w sosie ostrygowym i trawą cytrynową.

Wołowina po tajsku to pyszne, egzotyczne danie, wyjątkowo proste do przygotowania. Dzięki produktom z naszego sklepu kuchnieorientu.pl bez problemu wyczarujesz je we własnym domu.