Przepisy chińskie pomogą nam przygotować we własnym domu prawdziwie orientalne potrawy. Dzięki łatwej dostępności produktów egzotycznych obecnie każdy z nas może wyruszyć w kulinarną podróż do Azji.
Kuchnia azjatycka, a w szczególności chińska, jest wyjątkowo różnorodna. Znajdziemy w niej smakowite mięsa smażone w woku z dodatkiem grzybów, warzyw i aromatycznych sosów. To także świetne dania z ryżem lub makaronem, smażone owoce oraz chrupiące przystawki z patelni.
Poznaj smak najlepszych chińskich przysmaków – potrzebne składniki znajdziesz w naszym sklepie.
Przepisy chińskie – mięsa i ryby
Przepisy chińskie najczęściej kojarzą nam się z drobiem i takimi daniami jak kultowy kurczak słodko-kwaśny czy kurczak w pięciu smakach. Rzeczywiście, smażone w woku mięso to świetny pomysł na orientalne danie. Jest to również rozwiązanie szybkie i proste.
W kuchni chińskiej bardzo często sięga się po kurczaka, popularne jest też jednak mięso kaczki czy wieprzowina (sprawdź przepis “chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym“). Mięso smażymy w woku z wybranymi dodatkami np. warzywami, grzybami bądź owocami. Często jego smak wzbogacamy sosem oraz licznymi przyprawami. Danie przybieramy pokrojoną dymką. Ciekawym rozwiązaniem jest smażenie kawałków mięsa moczonych wcześniej w cieście – przyda nam się tutaj mąka kukurydziana czy mąka ryżowa.
Kuchnia chińska to również wyśmienite ryby na parze, podawane z delikatnymi sosami. Ryby, podobnie jak mięso, często smaży się też w cieście np. z dodatkiem wiórków kokosowych.
Ryż, makaron i pożywne zupy
Ryż oraz różnego rodzaju makarony to baza kuchni chińskiej. Podaje się je niemal do każdego dania, jako dodatek. Często stanowią też samodzielny posiłek.
Na bazie ryżu przygotujemy świetne chińskie danie z krewetkami, dobrym pomysłem będzie lekka sałatka z makaronem chińskim.
Kuchnia chińska nie mogłaby istnieć bez pysznych zup. Wiele z nich bazuje na bulionie, do którego dodawane są kawałki mięsa, makaron ryżowy czy sojowy, czasem również jajko. Inną opcją są pożywne, kremowe zupy np. zupa kukurydziana lub z cukinii.
Egzotyczne desery
Nie możemy zapomnieć o wyjątkowych chińskich deserach. Zazwyczaj bazują one na owocach – bananach czy ananasach. Owoce smażymy na patelni (zobacz przepis na banany z miodem). Wcześniej możemy zamoczyć je w cieście np. kokosowym. Popularne są też lekkie galaretki z dodatkiem np. liczi.
Przepisy chińskie zdradzają nam sekrety niezwykle zróżnicowanej azjatyckiej kuchni. Warto do nich sięgnąć i przekonać się, jak smakuje samodzielnie przyrządzone chińskie danie.