Ocena ze starego portalu: 4,40 / 5 ocen
Większość wysiłków w tym przepisie poświęconych jest na przygotowanie smażonego tofu, w Japonii można je kupić bez problemu już usmażone, wtedy przygotowanie tej zupy to łatwizna. Smażenie tofu miękkiego to ciężka operacja ponieważ jest ono bardzo delikatne i łatwo się łamie. Generalnie do smażenia powinno się stosować tofu miękkie, ale ci, którzy nie mają zdolności manualnych powinni raczej zdecydować się na tofu zwarte, inaczej mogą stracić sporo nerwów. Wegetarianie zamiast dashi rybnego mogą użyć dashi z shitake i kombu. Zupa ma delikatny, lekko słodkawy smak a makaron udon i smażone tofu dodają jej pożywności i oryginalnego charakteru.
Większość wysiłków w tym przepisie poświęconych jest na przygotowanie smażonego tofu, w Japonii można je kupić bez problemu już usmażone, wtedy przygotowanie tej zupy to łatwizna. Smażenie tofu miękkiego to ciężka operacja ponieważ jest ono bardzo delikatne i łatwo się łamie. Generalnie do smażenia powinno się stosować tofu miękkie, ale ci, którzy nie mają zdolności manualnych powinni raczej zdecydować się na tofu zwarte, inaczej mogą stracić sporo nerwów. Wegetarianie zamiast dashi rybnego mogą użyć dashi z shitake i kombu. Zupa ma delikatny, lekko słodkawy smak a makaron udon i smażone tofu dodają jej pożywności i oryginalnego charakteru.
Prep Time | 1 godzina |
Servings |
osób
|
Ingredients
- 150 g makaronu Udon
- 1 kostka tofu miękkiego lub
- 1 kostka tofu zwartego
- 2 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 1/2 szklanki mąka kukurydziana na panierkę
- 1 szklanka oleju do smażenia
Bulion do gotowania tofu:
- 1 szklanka dashi
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mirinu
- 1 łyżka sosu sojowego japońskiego
Zupa:
- 1 litr dashi (1 litr wody +1 łyżka dashi w proszku)
- 1 1/2 łyżki sosu sojowego japońskiego
- 1 łyzka mirinu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Ingredients
Bulion do gotowania tofu:
Zupa:
|
Instructions
- Przygotowujemy dashi (wegetarianie mogą użyć dashi z shitake i kombu) lub używamy dashi w proszku (1 łyżka dashi w proszku na 1 litr wody).
- W garnku przygotowujemy bulion do gotowania tofu, wlewamy dashi i dodajemy cukier, mirin i sos sojowy japoński, podgrzewamy, zmniejszamy ogień do minimum. Wkładamy do bulionu smażone tofu i gotujemy 20 minut. Plasterki raczej nie powinny leżeć jeden na drugim bo będzie je potem trudno wyjąć bez rozkruszenia. Po 20 minutach wyłączamy gaz i odstawiamy tofu.
- W czasie gotowania tofu gotujemy makaron udon. Generalnie należy to zrobić zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, jednak należy zwrócić uwagę, że płaski makaron udon, dużo bardziej niż kluski o przekroju okrągłym, ma tendencję do sklejania się podczas gotowania. Żeby tego uniknąć, należy użyć dużego garnka, dodać do wody 1 łyżkę oleju, przy wkładaniu makaronu zadbać o to żeby nie wrzucać całej wiązki ale rozdzielić poszczególne kluski a podczas gotowania co chwile mieszać gotujący się makaron.
- Do drugiego garnka wlewamy 1 litr dashi i pozostałe składniki zupy. Podgrzewamy na średnim ogniu, wyłączamy przed zagotowaniem.
Share this Recipe