Ocena ze starego portalu: 4,71 / 51 ocen
Ryż gotowany metodą absorpcji to absolutna podstawa żywienia w krajach azjatyckich. W gotowaniu metodą absorpcji dodaje się odpowiednią ilość wody i gotuje, aż cała woda wchłonie się do ryżu. Gotowanie ryżu w dużej ilości wody, a następnie jej odlewanie (tak jak przy gotowaniu ziemniaków) jest absolutnie niedopuszczalne, w ten sposób odlewa się większość zdrowych składników. Ryż ugotowany metoda absorpcji ma puszystą, lekko klejąca strukturę i jest zdecydowanie smaczniejszy od ryżu gotowanego jak ziemniaki. Ten sposób stosuję się do większości odmian ryżu, zmieniając tylko ilość wody i czas gotowania, niektóre odmiany ryżu gotuję się na parze.
Ryż gotowany metodą absorpcji to absolutna podstawa żywienia w krajach azjatyckich. W gotowaniu metodą absorpcji dodaje się odpowiednią ilość wody i gotuje, aż cała woda wchłonie się do ryżu. Gotowanie ryżu w dużej ilości wody, a następnie jej odlewanie (tak jak przy gotowaniu ziemniaków) jest absolutnie niedopuszczalne, w ten sposób odlewa się większość zdrowych składników. Ryż ugotowany metoda absorpcji ma puszystą, lekko klejąca strukturę i jest zdecydowanie smaczniejszy od ryżu gotowanego jak ziemniaki. Ten sposób stosuję się do większości odmian ryżu, zmieniając tylko ilość wody i czas gotowania, niektóre odmiany ryżu gotuję się na parze.
Ingredients
|
Instructions
- Ryż wsypać do garnka, przepłukać 2-3 razy wodą (aż woda częściowo straci mleczny kolor) - ryżu brązowego nie trzeba płukać. Dobrze odsączyć.
- Wlać wodę:
- dla ryżu jaśminowego i długoziarnistego 1,5 ilości ryżu
- dla ryżu basmati 1,3 (ryż jędrny) lub 1,5 (ryż miękki) ilości ryżu
- dla ryżu do sushi 1,25 ilości ryżu
- dla ryżu w otrębach (brązowy, czerwony, czarny) 2 razy ilość ryżu - Na dużym ogniu zagotować ryż z wodą, zmniejszyć gaz do minimum. Przykryć garnek pokrywką i gotować:
- dla ryżu jaśminowego i długoziarnistego 18-20 min
- dla ryżu basmati 12-14 min
- dla ryżu brązowego 35-45 min (aż do wchłonięcia wody)
- dla ryżu do sushi 15 min - Po tym okresie ryż powinien całkowicie wchłonąć wodę. Wyłączyć gaz i następnie trzymać ryż pod przykryciem 5-10 min. Po tym okresie ryż jest gotowy do spożycia. Jeżeli cześć ryżu pozostaje w garnku na później należy go spulchnić widelcem bo może się zbić w bryłę (szczególnie dotyczy to ryżu basmati). Na zdjęciu ryż japoński kleisty (do sushi).
Share this Recipe