Ocena ze starego portalu: 4,72 / 18 ocen
Pierożki WON-TON nadają się do smażenia, a także do gotowania, można je serwować jako przekąskę, dodatek lub składnik innych dań. Tradycyjnie do przygotowania farszu używa się wołowiny, ja użyłem piersi kurczaka, ale tak naprawdę może to być dowolny rodzaj mięsa, popularna jest też odmiana z krewetek. Część pierożków użyłem do zupy WON-TON, część do smażenia. Usmażone won-tony podawać jako przekąskę z sosami do maczania lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Pierożki WON-TON nadają się do smażenia, a także do gotowania, można je serwować jako przekąskę, dodatek lub składnik innych dań. Tradycyjnie do przygotowania farszu używa się wołowiny, ja użyłem piersi kurczaka, ale tak naprawdę może to być dowolny rodzaj mięsa, popularna jest też odmiana z krewetek. Część pierożków użyłem do zupy WON-TON, część do smażenia. Usmażone won-tony podawać jako przekąskę z sosami do maczania lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Prep Time | 1 godzina |
Servings |
sztuk
|
Ingredients
Ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 1 łyżka oleju
Farsz:
- 250 g mielonej wołowiny lub
- 250 g piersi kurczaka pokrojonej w paseczki
- 1 łyżeczka mąka kukurydziana
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki wina ryżowego
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1/2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Sosy do maczania:
- trochę sosu sojowego w miseczce
- trochę słodkiego sosu chili w miseczce
- trochę sambal oelek w miseczce etc.
Ingredients
Ciasto:
Farsz:
Dodatkowo:
Sosy do maczania:
|
Instructions
- Wsyp 2 szklanki mąki do miski (pozostałą mąkę używaj do posypywania rąk gdy zrobią się klejące). Dodaj wrzątek, wymieszaj. Dodaj zimną wodę i olej, wyrabiaj rękami do otrzymania jednolitego ciasta. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i potnij w kwadraty o boku 5 cm.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki farszu.
Share this Recipe