Omuraisu - japoński omlet z ryżem i kurczakiem jest w Japonii bardzo popularnym daniem, lubianym szczególnie przez dzieci. Można też je wykonać w wersji z makaronem Soba zamiast ryżu, taka odmiana omletu nazywana jest omusoba.
Prep Time | 35 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1/2 szt. cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżka świeżego imbiru startego lub posiekanego
- 150 g piersi kurczaka pokrojonej w małą kostkę
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego wymieszanego z dwiema łyżkami wody
- 100 g ryżu do sushi ugotowanego wg. przepisu, bez dodatków smakowych
Składniki na omlet:
- 4 szt. jajka
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mirinu
- 2 łyżeczka masła
- 2 łyżeczka oleju sezamowego
Do przybrania:
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- trochę ketchupu
Ingredients
Składniki na omlet:
Do przybrania:
|
Instructions
- Na grubej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, czosnek, imbir i smażyć przez 3 minuty.
- Dołożyć pokrojonego kurczaka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć aż mięso zmieni kolor.
- Do rozbitych jajek wlać sos sojowy i mirin. Dokładnie roztrzepać przy pomocy pałeczek lub widelca.
- Na tej samej patelni na której smażyliśmy mięso z ryżem rozpuścić masło z kilkoma kroplami oleju sezamowego.
- Wlać połowę mieszanki jajecznej i usmażyć omlet.
- Na środku omleta położyć 1/2 usmażonego nadzienia z ryżu i kurczaka następnie zawinąć brzegi do środka.
- Ostrożnie (aby się nie poparzyć) przykryć omlet talerzem i odwrócić patelnię, tym sposobem łączenie omleta znajdzie się pod spodem.
- W taki sam sposób usmażyć drugi omlet.
Share this Recipe