Prep Time | 2,5 godziny |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 6 litrów wody
- 2 kg kurczaka surowego z kośćmi
- 1 szt. cebuli średniej
- 2 szt. marchewki
- kawałek selera
- kawałek kapusty pekińskiej
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
- 1 łyżeczka soli
Baza zupy:
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku zmiażdżone
- 1 łyżka świeżego imbiru posiekanego
- 1/2 szklanki pasty miso jasnej
- 1/4 szklanki sosu sojowego japońskiego
- 1 łyżeczka kurczaka w proszku rozpuszczonej
- szczypta chili mielonego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Makaron:
- kilka porcji makaronu Ramen ugotowanego lub
- kilka porcji makaronu Udon lub innego ulubionego makaronu
Dodatki do przystrojenia
- kilka łyżek wieprzowiny ugotowanej, pociętej w cienkie plastry
- 1 łyżka sosu sojowego japońskiego
- 1 łyżka mirinu
- trochę tofu zwartego
- trochę wodorostów wakame
- trochę cebuli dymki sam szczypior posiekany
- trochę grzybów shitake namoczonych i posiekanych
Ingredients
Baza zupy:
Makaron:
Dodatki do przystrojenia
|
|
Instructions
- Ogólnie sposób przyrządzania podzielony jest na 4 części, które robi się właśnie w tej kolejności: ZUPA, BAZA, MAKARON, PRZYSTROJENIE.
1. Zupa jest przygotowywana dużo wcześniej.
2. Zrób bazę zupy, dodaj do miseczek (powinno być ze 2cm na dnie).
3. Podgrzej zupę i przygotuj makaron.
4. Dodaj gorącą zupę do miseczek, wymieszaj z baza, dodaj makaron
5. Szybko podgrzej przystrojenie, które tego potrzebuje i dodaj do miseczek.
6. Dodaj resztę dekoracji i podawaj. - Zupa: Do dużego garnka z wodą trzeba wrzucić kurczaka, cebule, marchewki, selera, kilka ziarenek pieprzu, kapustę pekińską (lub inne zielone warzywa). Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 godziny, na niezbyt dużym ogniu. Od czasu do czasu usuń zbierającą się piane. Dodaj sól do smaku. Odcedź. Płyn możesz przechowywać w lodówce, i używać nie tylko do ramen, ale ten innych japońskich zup i sosów. Ogólnie jest to podstawa wszystkich rodzajów ramen.
- Baza: Ogrzej łyżkę oleju do smażenia i łyżeczkę oleju sezamowego i podsmaż na tym czosnek i imbir, na średnim ogniu (pilnuj, by czosnek nie przypiekł się za mocno). Dodaj 1/2 filiżanki pasty miso, 1/4 filiżanki sosu sojowego, i łyżkę stołową kurczaka w proszku. Dodaj do smaku chili, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
- Makaron: Ogólnie należy po prostu przyrządzić go według przepisu, z tym jednak, ze powinien być trochę twardy. Po ugotowaniu przełóż do sitka i przelej gorącą wodą (nie tą z garnka). Odsącz przez kilka minut.
- Przybranie: Przypiecz na oleju plastry gotowanej wieprzowiny, dodaj sos sojowy, mirin i tofu. Gotuj to przez kilka chwil i dodawaj bezpośrednio do miseczek z zupą. Na zakończenie wrzuć do każdej miseczki posiekaną dymkę, wakame albo shiitake.
Share this Recipe