Ocena ze starego portalu: 5,00 / 9 ocen
Miodowy kurczak Honey chicken to bardzo smaczne chińskie danie wykonane w klasyczny sposób. Kawałki mięsa najpierw smażone są w cieście na głębokim oleju, następnie połączone z miodowym sosem. Kurczaka smażymy porcjami, wkładając kawałki pojedynczo do oleju, żeby się nie skleiły. Zdecydowanie polecam, bardzo smaczne i efektownie wyglądające danie!
Miodowy kurczak Honey chicken to bardzo smaczne chińskie danie wykonane w klasyczny sposób. Kawałki mięsa najpierw smażone są w cieście na głębokim oleju, następnie połączone z miodowym sosem. Kurczaka smażymy porcjami, wkładając kawałki pojedynczo do oleju, żeby się nie skleiły. Zdecydowanie polecam, bardzo smaczne i efektownie wyglądające danie!
Prep Time | 15 minut |
Cook Time | 15 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1/2 kg piersi kurczaka pokrojonych w 2 cm kostkę
- 1 cm świeżego imbiru starty na tarce do imbiru
- 3 ząbki czosnku wyciśnięte
- 1 łyżka sezamu białego uprażonego na suchej patelni
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Ciasto:
- 4 łyżki mąka kukurydziana
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szt. jajka
- 1 szt. białka
- kilka łyżek wody
Sos:
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka mąka kukurydziana
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Ciasto:
Sos:
Dodatek:
|
Instructions
Share this Recipe