Kurczak na ostro z grilla to indyjskie danie przygotowywane na patelni lub na grillu. Podstawową przyprawą nadającemu temu daniu smaku jest garam masala. Do zrobienia tej potrawy można użyć gotowej mieszanki przypraw Garam masala, albo wykonać ją samemu. Garam masala powstaje opiekanie przypraw ich na gorącej patelni a następnie ich zmielenie. Przepis ten może być ciekawym urozmaiceniem w sezonie grillowym.
Prep Time | 1 godzina |
Passive Time | 12 godzin |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 400 g pierś kurczaka pokrojonej w cienkie paski o szer 1 cm
Marynata:
- 1 szt. cebuli posiekanej
- 4 ząbki czosnku wyciśnięte
- 1,5 cm świeżego imbiru wyciśniętego lub startego na tarce
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka pomidorów przetartych
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
- 5 łyżeczek garam masala lub zrobionej przyprawy (poniżej)
Przyprawy na garam masala:
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego (całe ziarna)
- 3 łyżeczki ziaren kolendry
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 1 łyżeczka kardamonu zielonego
- 1/2 łyżeczka goździków mielonych
- 1/2 łyżeczki chili mielonego
Dodatek:
- 1 i 1/2 szklanki ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Marynata:
Przyprawy na garam masala:
Dodatek:
|
Instructions
- Wszystkie nasiona i przyprawy uprażyć kolejno na suchej patelni. Następnie zmielić wszystko na drobny proszek.
- Cebulę, czosnek i imbir zmiksować w blenderze.
- Dodać ocet, olej, sól oraz proszek zrobiony z przypraw, dokładnie wszystko wymieszać.
- Paski kurczaka umieścić w misce, wymieszać z marynatą, przykryć i pozostawić na noc w lodówce.
Share this Recipe