Kimchi z marchewki to mało znana odmiana kimchi. Dla mnie prawdziwa rewelacja, zrobiłem pierwszy raz i dla mnie jest to najsmaczniejsza odmiana kimchi - doskonale chrupiąca, średnio pikantna marchewka z pysznym dodatkiem super zdrowych warzyw, prawdziwa bomba zdrowotna. Dla miłośników ostrych koreańskich kiszonek pozycja obowiązkowa!
Prep Time | 2 godziny |
Passive Time | 2 dni |
Servings |
|
Ingredients
- 1 kg marchewki
- 1 szklanki soli
- 2 szklanki wody zimnej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej z ryżu kleistego
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki świeżego imbiru pokrojonego w cienkie plasterki a następnie w słupki
- 1 szklanka czosnku posiekanego
- 1/3 szt białej rzodkwi pokrojonej w cienkie plasterki a następnie w słupki
- 2 szklanki cebuli pokrojonej w ćwierć-plasterki
- 1 szklanka cebuli dymki sam szczypior, pokrojony ukośnie
- 1/2 szklanki kasztanów wodnych pokrojonych w słupki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka sosu rybnego w wersji wege zastąpić sosem sojowym
- 2 łyżki koreańskiej papryki chili gochugaru
Ingredients
|
Instructions
- Marchew opłukać, obrać i pokroić w 1 1/2 cm kawałki.
- Po tym czasie przepłukać, zmieniając wodę trzy razy.
- Do dużej miski wsypać pokrojony imbir, czosnek, rzodkiew, cebulę, dymkę, kasztany wodne, dodać sos rybny, kleik ryżowy i chili. Wymieszać wszystko dłońmi (zdecydowanie zalecam użycie rękawiczek gumowych!)
Share this Recipe