Przejdź do treści

Japońskie szaszłyki z łososia, pora i grzybów shitake

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Japońskie szaszłyki z łososia, pora i grzybów shitake
Japońskie szaszłyki z łososia, pora i grzybów shitake to proste do wykonania japońskie szaszłyki, wzorowane na najpopularniejszych w Japonii szaszłykach z kurczaka znanych jako Yakitori. Dzisiejsze danie to wariacja ala Yakitori ale wykonana z łososia z dodatkiem grzybów shitake.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Prep Time 30 minut
Passive Time 30 minut
Servings
osoby
Ingredients
Marynata:
Prep Time 30 minut
Passive Time 30 minut
Servings
osoby
Ingredients
Marynata:
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Filety z łososia pokroić w kostkę 2x2 cm.
  2. Grzyby zalać ciepłą wodą i moczyć przez 15 minut a następnie gotować przez 4 minuty w tej samej wodzie.
  3. Pory pokroić na 1,5 cm kawałki i blanszować (zalać wrzątkiem) przez 4-5 minuty, odcedzić. Dodać do ryby.
  4. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą, zalać nimi rybę i pora, odstawić na 30 minut.
    Japońskie szaszłyki z łososia, pora i grzybów shitake
  5. Namoczyć patyczki do szaszłyków w zimnej wodzie (15 minut) aby nie przypalały się podczas grillowania.
  6. Odcedzić grzyby i lekko osuszyć je papierowym ręcznikiem.
  7. Nadziewać na przemian składniki szaszłyków, rozpoczynając i kończąc kawałkiem pora, zapobiegnie to spadaniu kęsów.
  8. Kłaść na rozgrzany ruszt lub patelnię, smażyć przez 10 minut na niewielkim ogniu (jeżeli na grillu to przez 20 min z użyciem metalowej tacki).
    Japońskie szaszłyki z łososia, pora i grzybów shitake
  9. Podawać na liściach sałaty lodowej z ulubionymi sosami do maczania.
    Japońskie szaszłyki z łososia, pora i grzybów shitake
Share this Recipe