Japońskie szaszłyki z łososia, pora i grzybów shitake to proste do wykonania japońskie szaszłyki, wzorowane na najpopularniejszych w Japonii szaszłykach z kurczaka znanych jako Yakitori. Dzisiejsze danie to wariacja ala Yakitori ale wykonana z łososia z dodatkiem grzybów shitake.
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 300 g filetu z łososia bez skóry
- 2 szt. pora cienkiego, tylko biała część
- 4 szt. grzybów shitake
- olej do smażenia
Dodatkowo:
Marynata:
- 1/2 szklanki sosu sojowego japońskiego
- 1/2 szklanki mirinu
- 50 ml sake lub wytrawnego białego wina
- 2 łyżki miodu płynnego
- 1 łyżka sosu Teriyaki
- 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- szczypta przyprawy 7 smaków
Ingredients
Dodatkowo:
Marynata:
|
Instructions
- Filety z łososia pokroić w kostkę 2x2 cm.
- Grzyby zalać ciepłą wodą i moczyć przez 15 minut a następnie gotować przez 4 minuty w tej samej wodzie.
- Pory pokroić na 1,5 cm kawałki i blanszować (zalać wrzątkiem) przez 4-5 minuty, odcedzić. Dodać do ryby.
- Namoczyć patyczki do szaszłyków w zimnej wodzie (15 minut) aby nie przypalały się podczas grillowania.
- Odcedzić grzyby i lekko osuszyć je papierowym ręcznikiem.
- Nadziewać na przemian składniki szaszłyków, rozpoczynając i kończąc kawałkiem pora, zapobiegnie to spadaniu kęsów.
Share this Recipe