Japońska zupa z kaczki z makaronem Soba to smaczna i pożywna zupa z popularnym w Japonii makaronem gryczanym. Makaron soba jest ważnym elementem kuchni japońskiej. Wierzy się że posiada on właściwości oczyszczające organizm. Do jego wyrobu używa się mąkę gryczaną. Są różne odmiany makaronu Soba od jasnobrązowego, po ciemny brąz. Bywają też nakrapiane a nawet zielone, które zawierają proszek z zielonej herbaty. Jest to produkt niezwykle wszechstronny, który sprawdza się nie tylko w zupach i bulionach ale i podawany na zimno.
Prep Time | 40 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 paczka makaronu gryczanego Soba
- 1/4 główki kapusty pekińskiej pokrojonej w paski
- 1 łyżeczka oleju sezamowego chili lub oleju sezamowego
- kilka łodyżek cebuli dymki sam szczypior, grubo posiekany
Składniki na wywar:
- 1 litr wody
- 300 g mięsa z kaczki najlepiej kacze nogi ze skórką
- 1 szt. marchewki
- 1 szt. pietruszki
- kawałek pora
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 szt. papryczki chili suszonej bez pestek
- 1 ząbek czosnku przekrojony na 4 części
- 1 łyżka mirinu
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól do smaku
Ingredients
Składniki na wywar:
|
Instructions
- Makaron Soba ugotować według przepisu na opakowaniu, przepłukać zimną wodą, odstawić.
- Do 1 litra zimnej wody włożyć umyte mięso i zagotować. Usunąć łyżką cedzakową pianę tworzącą się podczas gotowania.
- Włożyć wszystkie pozostałe składniki na wywar, solą doprawić według gustu. Gotować do miękkości mięsa około 30 minut.
- Wyjąć mięso z wywaru, zdjąć skórę i ją odrzucić. Mięso oddzielić od kości i pokroić w małe kawałki.
- Włożyć do wywaru pokrojoną kapustę, dodać olej sezamowy i pokrojone mięso, zagotować.
Share this Recipe