Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen
Alu kofta smażone warzywne kulki (alu - ziemniak, kofta - kulka) to popularna indyjska, wegetariańska potrawa. Danie jest łatwe w przygotowaniu i można przyrządzić je z różnego rodzaju warzyw. W oryginalnym przepisie (zaczerpniętym z książki Kuchnia Kryszny) oprócz ziemniaków polecany jest kalafior. My użyliśmy ziemniaków, marchwi i selera. Z powodzeniem można jednak dodawać inne warzywa, robić tzw. przegląd lodówki:). Sos do kofty jest mocno pikantny, jeżeli ktoś woli łagodniejsze dania należy zmniejszyć ilość papryczki chili i pozbawić ją nasion. W sezonie sos można przygotować ze świeżych pomidorów, zimową porą lepiej użyć puszkowanych. Danie smakuje najlepiej bezpośrednio po usmażeniu i polaniu sosem, kulki zachowują wtedy chrupkość.
Alu kofta smażone warzywne kulki (alu - ziemniak, kofta - kulka) to popularna indyjska, wegetariańska potrawa. Danie jest łatwe w przygotowaniu i można przyrządzić je z różnego rodzaju warzyw. W oryginalnym przepisie (zaczerpniętym z książki Kuchnia Kryszny) oprócz ziemniaków polecany jest kalafior. My użyliśmy ziemniaków, marchwi i selera. Z powodzeniem można jednak dodawać inne warzywa, robić tzw. przegląd lodówki:). Sos do kofty jest mocno pikantny, jeżeli ktoś woli łagodniejsze dania należy zmniejszyć ilość papryczki chili i pozbawić ją nasion. W sezonie sos można przygotować ze świeżych pomidorów, zimową porą lepiej użyć puszkowanych. Danie smakuje najlepiej bezpośrednio po usmażeniu i polaniu sosem, kulki zachowują wtedy chrupkość.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
Sos pomidorowy:
- 2 łyżeczki świeżego imbiru startego
- 2 szt. papryczki chili suszonej
- 1 łyżka oleju do smażenia lyb ghee
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1 i 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka soli
- 150 ml jogurtu opcjonalnie
Kulki warzywne:
- 3 szt. ziemniaków dużych
- 2 szt. marchewki
- 1 kawałek selera
- 5 łyżek mąki z ciecierzycy ewentualnie mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia lub ghee
Ingredients
Sos pomidorowy:
Kulki warzywne:
|
Instructions
- W czasie gdy sos się gotuje obrać warzywa, umyć i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Połączyć je z mąką, solą oraz pozostałymi przyprawami i dokładnie wymieszać. Starte ziemniaki powinny wydzielić ilość soku wystarczającą do zlepienia składników. Do ziemniaków zawierających więcej wody należy dodać więcej mąki.
Share this Recipe