Kurczak w sosie kokosowym to danie serwowane w wielu krajach azjatyckich. Szczególnie popularne jest w kuchni tajskiej i indyjskiej. Wyjątkowe połączenie delikatnego smaku drobiowego mięsa, wyrazistych przypraw i egzotycznego kokosa to recepta na sukces!
Zobacz, jak przygotować indyjskie curry z kurczaka z mlekiem kokosowym czy słynne tajskie czerwone curry… Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w naszym sklepie Kuchnie Orientu!
Kurczak w sosie kokosowym – dania indyjskie
Kurczak w sosie kokosowym to danie, z którym możemy spotkać się często w kuchni indyjskiej. W kuchni tej bardzo popularne są kawałki mięsa, ryb lub owoców morza podawane w gęstym, głębokim sosie. Sosy te doprawiane są na różne sposoby – jedne z nich są niezwykle ostre, inne delikatne, rozpływające się w ustach.
Do wielu indyjskich sosów dodawane jest mleko kokosowe. Pomaga złagodzić te ostre; podkreśla słodycz łagodnych sosów z orzechami nerkowca bądź migdałami. Kurczak w mleku kokosowym sprawdzi się zatem świetnie, jeżeli planujemy indyjski posiłek. Warto podać do niego chlebek indyjski np. chapati albo naan.
Czas na słynne tajskie curry
Kurczak w sosie kokosowym w przypadku kuchni azjatyckiej kojarzy nam się przede wszystkim z tajskim curry. To znane na całym świecie i niezwykle lubiane danie występuje w trzech odsłonach. Wszystko zależy od tego, jakiej pasty curry użyjemy: zielonej (bardzo ostrej), czerwonej czy żółtej. W skład past wchodzą charakterystyczne tajskie przyprawy np. galangal, liście limonki Kaffir, kolendra czy trawa cytrynowa.
Kawałki mięsa podsmaża się z wybraną pastą lub przyprawami. Następnie dorzucamy warzywa i np. grzyby, dolewamy mleko kokosowe lub krem kokosowy. Całość ozdobić można pokrojoną dymką i prażonymi orzechami nerkowca.
Warto dodać, że połączenie kurczaka i mleka kokosowego spotkamy też w wielu zupach tajskich (np. zupa Tom Yum z mlekiem kokosowym i kurczakiem).
Kurczak w sosie kokosowym to prawdziwa gratka dla wszystkim wielbicieli orientalnych smaków. Jest prosty do przygotowania, dlatego warto spróbować ugotować go samodzielnie – wystarczą dobrej jakości składniki i orientalne dodatki.