Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym to prosty sposób na oryginalne azjatyckie danie. Przyrządzimy je szybko, a poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz.
Połączenie wyrazistych azjatyckich przypraw z delikatnym w smaku, pachnącym mlekiem kokosowym to sprawdzony przepis na sukces! W kuchni tajskiej to wyjątkowe połączenie wykorzystywane jest bardzo często.
Zobacz, jak samodzielnie przygotować takie dania jak kurczak w zielonym curry czy zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym – smacznego!
Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym – jak to zrobić?
Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym to jedna z najbardziej znanych i lubianych azjatyckich potraw. Z reguły kojarzy nam się ze słynnym tajskim curry.
Gdy chodzi o kuchnię tajską, curry oznacza charakterystyczne pasty, powstające z różnych azjatyckich przypraw, czasem z dodatkiem ekstraktu z owoców morza, olejów czy warzyw. Wyróżniamy czerwone, żółte i zielone (bardzo ostre) curry.
Aby przygotować kurczaka w wybranej paście curry, podsmażamy pokrojone na kawałki mięso (udka lub piersi kurczaka) w woku lub na patelni. Dodajemy pastę curry, a także ulubione dodatki np. paprykę, pieczarki, cukinię itp. Smażymy wszystko, starając się, by pasta dokładnie pokryła mięso i warzywa. Na koniec dolewamy nieco mleka kokosowego. W ten sposób przyrządzimy np. czerwone curry z kurczaka.
Do podania tej azjatyckiej potrawy przyda nam się np. ryż jaśminowy. Warto przyozdobić ją dymką czy prażonymi orzechami nerkowca.
Nie tylko danie główne
Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym to tylko jeden ze sposobów na przygotowanie azjatyckiego dania, w którym główną rolę będą grać: mleko kokosowe i kurczak.
Nie można zapomnieć o wspaniałych tajskich zupach, pełnych orientalnych dodatków – grzybów, kiełków, krewetek i innych owoców morza. Zupa tajska powstaje podobnie jak kurczak w mleku kokosowym. Możemy użyć gotowej tajskiej pasty lub podsmażyć mięso z przyprawami np. czosnkiem, imbirem, kolendrą. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe.
Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym to danie pyszne, proste i niezwykle uniwersalne. Możemy bowiem przyrządzić je w wersji ostrej lub łagodnej, pełnej warzyw bądź z dodatkiem orzechów. Wszystko zależy od naszych kulinarnych upodobań.