Kurczak orientalny to ciekawa odmiana od tego, co jemy na co dzień. Jednocześnie jest to potrawa bardzo uniwersalna, bo przyrządzić ją możemy na wiele różnych sposobów. Będzie pyszna zarówno na ostro, jak też w swojej łagodniejszej odsłonie.
Obecnie dużą popularnością cieszą się chińskie dania z kurczakiem, jak też indyjskie czy tajskie curry. Poznaj proste sposoby na przygotowanie oryginalnego azjatyckiego posiłku. Potrzebne składniki znajdziesz w naszym sklepie – na kuchnieorientu.pl.
Kurczak orientalny – przepisy chińskie
Marzy ci się kurczak orientalny? Warto sięgnąć do kuchni chińskiej, w której drób jest jednym z najczęściej przyrządzanych mięs – dania bazujące na nim znajdziemy w każdym chińczyku.
Najłatwiejszym pomysłem jest chińskie danie z kurczakiem smażonym w woku. Piersi lub udka kurczaka kroimy na niewielkie kawałki i marynujemy. Do zrobienia marynaty przydaje się np. ocet ryżowy, wino ryżowe, sos sojowy czy cukier trzcinowy. Czasem do obtoczenia mięsa wykorzystywana jest po prostu mąka ryżowa wymieszana z przyprawami. Możemy też przygotować lejące się ciasto i maczać w nim kawałki kurczaka, smażone potem w głębokim tłuszczu. Do naszego dania dodajemy ulubione dodatki – warzywa, egzotyczne owoce, sosy (np. hoisin czy sos ostrygowy).
Dużą popularnością cieszą się też takie potrawy jak smażony ryż lub makaron z kurczakiem.
Kurczak po tajsku
Kuchnia tajska jest ostatnio niezwykle popularna.W dużej mierze dzięki rewelacyjnemu curry z kurczaka. Jest to danie, w którym smażymy kurczaka z dodatkiem specjalnej pasty curry – żółtej, zielonej lub czerwonej – oraz mleka kokosowego.
Potrawa jest prosta do przygotowania (sprawdź, jak ugotować czerwone curry z kurczaka), musimy mieć jednak oryginalną pastę curry oraz dobrej jakości mleko kokosowe. Pamiętajmy, że zielona pasta curry jest niezwykle ostra – uważajmy, by nie przesadzić z jej ilością.
W kuchni tajskiej dużym powodzeniem cieszy się też znakomity kurczak z nerkowcami. Znajdziemy w nim również chrupiącą paprykę oraz wyrazisty sos rybny.
Indyjskie curry z kurczaka
Kurczak orientalny kojarzyć nam się może także z indyjskim curry z kurczaka. Ta potrawa jednogarnkowa przypomina nieco nasz polski gulasz. Pokrojony na kawałki kurczak podawany jest z różnymi dodatkami w dużej ilości gęstego, aromatycznego sosu.
Sos jest wyrazisty i pełen przypraw, choć możemy skosztować też delikatnej wersji z migdałami lub nerkowcem. Kuchnia indyjska przewiduje podawanie curry razem z dodatkami w postaci ryżu bądź specjalnych placków, które możemy maczać w sosie.
Kurczak orientalny to danie pełne bogactwa przypraw i egzotycznych aromatów. Dzięki dużej dostępności oryginalnych azjatyckich składników przyrządzisz go samodzielnie we własnym domu!