Kurczak curry z mlekiem kokosowym – takiego przepisu szuka codziennie wielu internautów. Nic dziwnego, to jedno z ulubionych orientalnych dań. Uniwersalny i znany Polakom smak kurczaka, połączony z egzotycznymi przyprawami i aksamitnym mlekiem kokosowym zwiastują niesamowite doznania kulinarne.
Warto wiedzieć, że pojęcie “kurczak curry” może mieć kilka różnych znaczeń. Takie danie znajdziemy zarówno w restauracji tajskiej, jak i indyjskiej lub chińskiej.
Dowiedz się, czym jest indyjskie curry z kurczaka, a czym tajskie czerwone curry z kurczaka – i zobacz, jak przygotować te azjatyckie przysmaki.
Kurczak curry z mlekiem kokosowym – danie tajskie
Kurczak curry z mlekiem kokosowym to danie bardzo ważne w kuchni tajskiej. W tym przypadku słowo curry oznacza charakterystyczną tajską pastę, która występuje w trzech kolorach: zielonym (uwaga, bardzo ostra!), czerwonym i żółtym. Kurczaka z dodatkami smaży się razem z wybraną pastą, a następnie dolewa się mleko kokosowe.
Tajskie curry ma niezbyt gęstą konsystencję, przypomina nieco zupę. Łagodny smak mleczka kokosowego świetnie łagodzi pikantne przyprawy. Jeśli więc zastanawiasz się, co można zrobić z mleka kokosowego, nie wahaj się i wypróbuj to danie!
Indyjskie curry z kurczaka
W kuchni indyjskiej curry oznacza specyficzny rodzaj dania. Niewielkie kawałki mięsa, ryb, warzyw i innych dodatków podawane są w bardzo gęstym, aromatycznym sosie. Przypomina to nieco nasz gulasz, sycące danie jednogarnkowe.
Do przygotowania indyjskiego curry często wykorzystuje się mleko kokosowe, a także orzechy nerkowca. Choć wśród obcokrajowców największym powodzeniem cieszy się zwykle curry drobiowe, to w Indiach bardzo często sięga się po curry wegetariańskie, bazujące na warzywach strączkowych, ziemniakach, kalafiorze.
Kurczak curry po chińsku
Kurczak curry z mlekiem kokosowym kojarzy nam się przede wszystkim z kuchnią tajską i indyjską. W kuchni chińskiej nie korzysta się często z mleka kokosowego, jednak chińskie danie z kurczakiem curry jest bardzo popularne.
W tym przypadku mamy bowiem do czynienia ze słowem curry oznaczającym charakterystyczną mieszankę przypraw, barwiącą na żółto i nadającą potrawie niepowtarzalny aromat. Potrzebne nam będą: wok ręcznie kuty ze stali węglowej, mięso z piersi lub udek kurczaka, przyprawa curry, tłuszcz do smażenia, ulubione dodatki. To proste i szybkie do przyrządzenia danie.
Kurczak curry z mlekiem kokosowym to proste danie, które powinien umieć ugotować każdy miłośnik orientalnej kuchni. Warto wiedzieć, czym różnią się potrawy “curry” podawane w różnych krajach azjatyckich.