Kuchnia koreańska nie jest jeszcze w naszym kraju tak dobrze znana jak kuchnia tajska czy chińska. Stopniowo zdobywa jednak coraz większą popularność.
Spodoba się nie tylko miłośnikom oryginalnych azjatyckich potraw, ale też zwolennikom zdrowej diety. Duża ilość kiszonych pokarmów obecnych w koreańskiej tradycji kulinarnej wywiera dobroczynny wpływ na nasz organizm.
Poznaj znane dania kuchni koreańskiej i kup potrzebne do ich przyrządzenia składniki na kuchnieorientu.pl.
Kuchnia koreańska: podstawowe produkty
Kuchnia koreańska pod wieloma względami przypomina inne znane kuchnie azjatyckie. Również w niej niezwykle popularny jest ryż. Podaje się go właściwie do każdego posiłku, czasem stanowi też osobne danie. Bardzo często gotuje się go na parze.
Kolejnym ważnym składnikiem jest makaron. Produkuje się go m.in. z soi, tapioki i ryżu, ale również z… batatów (zajrzyj w naszym sklepie do działu kuchnia koreańska). Ryż i makaron są głównymi dodatkami, a także bazą wielu dań smażonych.
Wpisując w wyszukiwarkę internetową “kuchnia koreańska przepisy“, znajdziemy z pewnością wiele receptur na dania z tofu lub pastą z soi. Soja jest bowiem kolejnym składnikiem, bez którego kuchnia koreańska nie miałaby racji bytu. Do przyrządzenia wielu potraw niezbędna jest pasta doenjang, powstająca z fermentowanej soi.
W kuchni koreańskiej często przyrządza się ryby i owoce morza. Mięso też cieszy się sporą popularnością (zobacz np. karkówka smażona z kimchi). Zwykle piecze się je, grilluje lub smaży pocięte na niewielkie kawałki.
Kimchi: fenomen kiszonych warzyw
Kuchnia koreańska ma swoją narodową potrawę, której spróbować powinien każdy miłośnik azjatyckich smaków. To fermentowana mieszanka warzywna o różnym składzie, nazywana kimchi. Najczęściej w jej skład wchodzi kapusta pekińska, jak również rzodkiew (zobacz przepis na kimchi z rzodkwi), marchew, czosnek oraz szczypiorek.
Tradycyjne kimchi jest ostre, z dodatkiem chili. Możemy jednak kupić tzw. wersję białą, czyli łagodną (sprawdź kimchi dostępne w naszym sklepie). Ta słynna potrawa podawana jest niemal do każdego posiłku. Oprócz specyficznego smaku i aromatu wyróżnia ją dobroczynny wpływ na zdrowie. Nie tylko świetnie oddziałuje na nasze procesy trawienne, ale też podnosi odporność organizmu.
Kuchnia koreańska jest zdrowa, oryginalna i bardzo charakterystyczna. Warto poznać jej podstawowe dania i spróbować przyrządzić je samodzielnie w domowym zaciszu.