Kuchnia indyjska przepisy – po wpisaniu w wyszukiwarkę internetową takiej frazy szybko znajdziemy wiele interesujących przepisów. Z którymi z nich jednak poradzimy sobie jako początkujący kucharze?
Jednym z najbardziej popularnych dań, jakie ofiarowała nam kuchnia indyjska, jest curry. Jest to jednocześnie potrawa szybka i prosta do przygotowania. Jeśli więc chcemy wyczarować bez większego wysiłku prawdziwie indyjski posiłek, przyrządzenie tego aromatycznego sosu z mięsem, rybą lub warzywami będzie doskonałym pomysłem.
Kuchnia indyjska: przepisy na curry
Przeglądając wyniki wyszukiwania hasła “kuchnia indyjska przepisy”, z pewnością znajdziemy sporo interesujących przepisów na curry. Na początku dobrze będzie ustalić, co dokładnie oznacza to słowo.
Warto widzieć , że ma ono kilka znaczeń. Jako curry rozumiemy czasem popularną w różnych kuchniach mieszankę przyprawową (nie mylmy jej z pastami curry, z których słynie kuchnia tajska). W kuchni indyjskiej mamy też do dyspozycji liście curry, niezwykle aromatyczne. Tym razem mamy jednak na myśli specyficzny typ potrawy, przypominający gęsty, aromatyczny sos z dodatkiem kawałków mięsa, ryby lub warzyw.
Indyjskie curry może składać się z różnych składników, często do sosu wykorzystuje się mleko kokosowe, orzechy nerkowca, pomidory oraz wiele innych warzyw. Nierzadko trafić można na dania z dodatkiem egzotycznych owoców np. curry z kurczaka z mango i papryką. Pyszne i zdrowe curry możemy przyrządzić z mięsa zwartej białej ryby (np. miruna), w sosie z limonką, kokosem, papryczką chili i innymi przyprawami.
Wiele interesujących i prostych przepisów na curry znajdziesz na stronie naszego sklepu Kuchnie Orientu, w zakładce “kuchnia indyjska, przepisy“.
Sosy i pasty – podstawa kuchni indyjskiej
Danie curry ma konsystencję gęstego sosu. Nie bez powodu – taką potrawę świetnie zjada się z ryżem czy plackami, które są w Indiach niezwykle popularne (wypróbuj np. placki papad z fasoli urid z pieprzem). Warto wiedzieć, jak przyrządzić sosy i pasty, będące ważną częścią sztuki kulinarnej tego kraju.
Jednym z popularnych sosów jest chutney, przygotowywany w niezliczonych wręcz wersjach. Ten rodzaj dipu gotujemy najczęściej z warzyw lub owoców, bardzo często mieszając razem ostre, słodkie, kwaśne, gorzkie czy słone składniki (sprawdź np. chutney z jabłek słodko-kwaśny).
Dużą popularnością cieszą się też orzeźwiające sosy i napoje na bazie schłodzonego jogurtu. Podawane są w wersji słonej lub słodkiej, w zależności od składników służą jako dodatek do głównego dania bądź deser (np. napój jogurtowy z mango).
Szukasz “kuchnia indyjska, przepisy”? Spróbuj przygotować tradycyjne curry ze swoich ulubionych składników. To prosty sposób na prawdziwie indyjską ucztę!