Kuchnia chińska często kojarzy nam się głównie ze smażonym w różnych sosach kurczakiem. Warto jednak wiedzieć, że chińskie jedzenie jest o wiele bardziej zróżnicowane.
W różnych regionach Chin spotkamy się z całkiem odmiennymi zwyczajami kulinarnymi. W jednych skosztujemy delikatnych dań z owoców morza, w innych czekają na nas prawdziwie pikantne mięsne przysmaki.
Poznaj bogactwo chińskiej kuchni i przygotuj samodzielnie tradycyjne azjatyckie dania. Wysokiej jakości chińskie składniki kupisz na kuchnieorientu.pl w dziale kuchnia chińska.
Kuchnia chińska: harmonijna różnorodność
Kuchnia chińska wyróżnia się ogromną różnorodnością. Dzięki temu każdy znajdzie w niej coś dla siebie – zarówno wielbiciele ostrych smaków, jak też miłośnicy owoców morza lub wegetarianie.
Jedną z najlepiej znanych jest kuchnia pekińska z północnych Chin. To właśnie stamtąd pochodzą słynne chińskie bułeczki na parze oraz liczne dania mięsne, opiekane lub smażone. Częściej sięga się tam po makaron niż po ryż.
Wielbiciele ryb i owoców morza powinni spróbować zdrowej kuchni kantońskiej. Skosztujemy tam również wielu pysznych dań z ryżem jak np. ryż smażony z krewetkami. Nie zabraknie też kultowych dań z woka. Dużo ryb znajdziemy również w kuchni szanghajskiej, wyróżniającej się także zamiłowaniem do słodkiego smaku (używa się sporo cukru trzcinowego, nawet w daniach obiadowych).
Jeśli lubisz pikantne potrawy, wybierz kuchnię syczuańską, słynącą z dań wędzonych i bardzo ostrych. W tym regionie często przygotowuje się wołowinę (zobacz “wołowina po chińsku“).
Produkty charakterystyczne w kuchni chińskiej
Kuchnia chińska to przede wszystkim ryż i makaron ryżowy lub pszenny. Na ich bazie powstają pyszne dania z woka, stanowią też dodatek do niemal każdego dania, a czasem występują jako samodzielny posiłek.
Ryż i makaron są często bazą chińskich zup (zobacz np. zupa sezamowa z kurczakiem i kapustą). Używa się ich też do przygotowywania egzotycznych deserów.
W kuchni chińskiej nie może zabraknąć również mąki ryżowej, sosu sojowego, oleju sezamowego czy octu ryżowego. Do przygotowania wielu dań przyda nam się też sos hoisin lub sos ostrygowy.
Kuchnia chińska to prawdziwe bogactwo azjatyckich smaków i aromatów. Warto poznać tradycje kulinarne poszczególnych regionów Chin – i wybrać swoje ulubione dania.