Kuchnia azjatycka jest wyjątkowo bogata, pełna głębokich smaków, zaskakujących połączeń i niezapomnianych aromatów. Dzięki jej różnorodności możemy mieć pewność, że na pewno znajdziemy coś dla siebie.
Charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej jest korzystanie z dużej ilości przypraw. Co nie znaczy, że wszystkie dania są pikantne – zwolennicy łagodniejszych potraw też odnajdą propozycje odpowiadające ich preferencjom.
Inne charakterystyczne cechy to m.in. smażenie w woku oraz przyrządzenie posiłków na bazie makaronów oraz ryżu. Dowiedz się więcej o kuchni azjatyckiej i kup oryginalne produkty np. kuchni chińskiej lub kuchni indyjskiej.
Kuchnia azjatycka – Chiny i Japonia
Kuchnia azjatycka najczęściej chyba kojarzona jest z kuchnią chińską. W tak lubianym przez Polaków chińczyku skosztować możemy pysznych dań z kurczaka (np. kurczak słodko-kwaśny, kurczak miodowy). Popularna jest też wieprzowina (np. karkówka wieprzowa na ostro) czy słynna kaczka po pekińsku.
Kuchnia chińska to również ryby i owoce morza (zobacz krewetki z makaronem ryżowym), pierożki na parze z różnymi nadzieniami, czy smażone w głębokim tłuszczu chrupiące sajgonki. Nie sposób nie wspomnieć też o wybornym ryżu lub makaronie, które smaży się w woku z przeróżnymi dodatkami. Smażony makaron po chińsku to świetna propozycja dla początkujących kucharzy – szybka i prosta do zrobienia.
Jeśli chodzi o kuchnię japońską, wciąż najbardziej kojarzymy ją z sushi. Warto jednak pamiętać, że to także soczyste mięsa i ryby z grilla, charakterystyczne sałatki na bazie wodorostów oraz znana na całym świecie zupa miso.
Kuchnia indyjska i tajska
Kuchnia azjatycka obejmuje też tradycje kulinarne Indii oraz Tajlandii. Restauracje indyjskie i tajskie cieszą się w naszym kraju dużym powodzeniem, a coraz łatwiejsza dostępność orientalnych produktów sprawia, że chętnie próbujemy przygotowywać dania z tych krajów we własnych domach.
Kuchnia indyjska kojarzy nam się głównie z kawałkami mięsa, ryb lub warzyw podawanych w głębokich, gęstych i aromatycznych sosach. Częstym dodatkiem do potraw są charakterystyczne placki, które pomagają nam w zbieraniu sosu – np. chapati lub naan.
Kuchnia tajska to przede wszystkim tajskie curry – czerwone, żółte lub zielone. To również wyśmienite zupy np. zupa ostro-kwaśna z krewetkami czy tajska zupa z kurczaka i mleka kokosowego.
Kuchnia azjatycka to zaproszenie do niezwykłej kulinarnej podróży. Czekają na nas wyjątkowe doznania smakowe – nie obawiajmy się i wypróbujmy w domu proste orientalne przepisy.