Japonskie potrawy do niedawna kojarzyły się nam głównie z sushi. Dzisiaj, chociaż wiemy o nich coraz więcej, wciąż nie są tak znane jak dania kuchni chińskiej czy tajskiej.
Tymczasem japońskie potrawy są nie tylko smaczne, ale też proste do przygotowania i bardzo zdrowe! A do tego, pięknie się prezentują.
Zobacz, jak powstaje słynny japoński bulion Dashi i sprawdź oryginalne produkty dostępne w naszym dziale kuchnia japońska.
Japonskie potrawy bazowe
Japonskie potrawy mają być proste do przyrządzenia. Nic dziwnego, że wiele z nich bazuje na tych samych składnikach podstawowych. Dodając do nich różne dodatki lub wykorzystując je w różny sposób, uzyskujemy na tej samej bazie niezwykle różnorodne dania!
Jedną z podstawowych potraw jest słynny bulion Dashi. Przygotowuje się wiele jego odmian, które są bazą zup, dań głównych, przystawek. W jego skład wchodzić mogą w różnych proporcjach: suszone i wędzone płatki tuńczyka bonito, wodorosty kombu, grzyby shitake oraz małe suszone sardynki. Możemy kupić poszczególne składniki w sklepie z żywnością orientalną, możemy też zakupić gotowy bulion dashi w proszku.
Wiele japońskich potraw powstaje na bazie zupy miso, którą z kolei przygotowuje się z pasty miso. Pastę robi się ze sfermentowanej soli. Łączy się ją z solą oraz drożdżami.
Nie tylko sushi!
Japonskie potrawy wielu osobom kojarzą się jedynie z sushi. Tymczasem kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni jest niezwykle urozmaicona! Znajdziemy w niej wiele wspaniałych zup (zobacz np. japońska zupa z kaczki z makaronem soba), dań z ryżem oraz makaronem.
Ważną rolę w kuchni Japonii odgrywają ryby i owoce morza. Warto spróbować łososia w pysznym, słodkawym sosie teryiaki oraz krewetek w tempurze (smażonych w specjalnym cieście). Doskonałe są też dania mięsne np. karkówka z grilla czy japoński stek wołowy Donburi.
Japonskie potrawy są niezwykle urozmaicone, a do tego proste do przygotowania i zdrowe. Warto spróbować ugotować własną zupę miso lub bulion dashi – to prawdziwa kwintesencja japońskiej kuchni!