Przejdź do treści

Japońskie jedzenie: poznaj popularne dania z Kraju Kwitnącej Wiśni!

  • przez

Japońskie jedzenieJapońskie jedzenie cieszy się w naszym kraju coraz większą popularnością. Chociaż nie jest jeszcze tak dobrze znane jak kuchnia chińska lub tajska, to przestajemy kojarzyć je jedynie z sushi. 

Z pewnością warto poznać niezwykle zdrowe i różnorodne dania z Kraju Kwitnącej Wiśni. Wiele z nich możemy też przygotować samodzielnie we własnym domu. Wystarczy zakupić typowe dla kuchni japońskiej składniki oraz zapoznać się z paroma prostymi przepisami – zapraszamy na stronę kuchnieorientu.pl!

Japońskie jedzenie – idealne dla dbających o zdrowie

Japońskie jedzenie spodoba się wszystkim, którzy dużą wagę przywiązują do zdrowia i zrównoważonego komponowania diety. Już sam sposób podawania posiłków sprzyja utrzymaniu odpowiedniej wagi. Porcje są bowiem niewielkie, za to całość składa się z kilku różnych potraw i dodatków. Niemal zawsze otrzymujemy ryż oraz zupę (nawet na japońskie śniadanie).

Kuchnia japońska jest zdrowa ze względu na wykorzystywanie dużej ilości ryb i owoców morza, a także wodorostów czy pełnych wartości odżywczych jajek. Często sięga się po łososia (zobacz np. japońskie szaszłyki z łososia, pora i grzybów shitake), dużą popularnością cieszą się krewetki i kraby (w naszym sklepie znajdziesz m.in. mięso kraba w puszce).

Bardzo ważną rolę w kuchni japońskiej odgrywają warzywa. Są one często podawane na surowo bądź poddawane fermentacji. Mogą też stanowić dodatek do głównych dań (np. smażona ryba z warzywami i sosem sojowo-owocowym).

Co jeszcze je się w Japonii?

Japońskie jedzenie to nie tylko sushi, sashimi, ryby oraz owoce morza. Warto pamiętać, że przyrządza się tam doskonałe mięsa z grilla oraz w słynnym sosie teriyaki.

Kolejną kultową potrawą, która najczęściej stanowi jednak tylko bazę do przygotowywania bardziej złożonych dań, jest bulion dashi. Powstaje on z alg oraz suszonej ryby. Mówiąc o kuchni japońskiej, trudno pominąć też pastę miso z fermentowanej soi, będącą ważnym dodatkiem i składnikiem wielu dań.

Japończycy chętnie sięgają nie tylko po ryż, ale też po najróżniejsze makarony. Warto sprawdzić, jak smakuje np. japoński makaron gryczany Soba.

Japońskie jedzenie jest bardzo charakterystyczne – znajdziemy w nim wiele “wodnych” smaków w postaci ryb, owoców morza i wodorostów. Jest jednak na tyle różnorodne, że każdy odnajdzie potrawę odpowiadającą swoim upodobaniom.