Garam masala, skład – to jedna z często wyszukiwanych w internecie fraz dotyczących kuchni indyjskiej. Nic dziwnego; mieszanka ta jest wyjątkowo charakterystyczna i niepowtarzalna, a wiele potraw indyjskich nie mogłoby bez niej powstawać.
Choć większość z nas słyszała o tej tajemniczej mieszance przyprawowej, to tak naprawdę niewiele osób wie, co dokładnie wchodzi w jej skład. Najlepszej jakości mieszankę garam masala kupisz w naszym sklepie w dziale przypraw indyjskich – w tekście natomiast wyjaśniamy, co wchodzi w jej skład i w jakich przepisach możemy ją wykorzystać.
Zapraszamy do niezwykłej kulinarnej podróży, w którą zabiera nas kuchnia indyjska!
Garam masala – skład, który warto znać
Szukając frazy “garam masala skład”, bez większego problemu trafimy na proste przepisy, dzięki którym samodzielnie przyrządzimy tę aromatyczną mieszankę przyprawową. Chociaż mogą one nieco różnić się między sobą np. proporcjami dodawania niektórych składników, to jednak smak i aromat pozostaje wciąż podobny.
Fenomenem przyprawy garam masala jest jej ogromne bogactwo i łączenie różnych, na pozór całkiem niepasujących do siebie smaków: słodkiego, słonego, pikantnego…
W skład przyprawy garam masala wchodzą zazwyczaj: kmin rzymski, chili, kardamon, cynamon, goździki oraz nasiona kolendry. Wszystkie składniki prażymy chwilę na patelni, a następnie mielimy na drobny proszek. Przechowujemy mieszankę w szczelnym pojemniku, aby nie straciła swojego niepowtarzalnego aromatu. Jeśli nie mamy ochoty lub czasu na samodzielne przygotowanie mieszanki, możemy kupić gotowy produkt “Garam Masala” w dobrych sklepach z żywnością orientalną.
Garam masala – do jakich potraw się nadaje?
Jeśli chodzi o garam masala, skład tej wyjątkowej mieszanki sprawia, że jest ona bardzo uniwersalna i nadaje się do różnych potraw indyjskich. Sprawdzi się zarówno w daniach mięsnych, jak i wegetariańskich. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę frazę np. “kuchnia indyjska przepisy“, aby odnaleźć całe bogactwo inspirujących przepisów na potrawy z wykorzystaniem garam masala.
Świetnie komponuje się z daniami z kurczaka – tymi bardziej pikantnymi, jak np. kurczak na ostro z grilla, czy też z łagodnymi klasykami kuchni indyjskiej jak kurczak maślany (butter chicken).
Garam masala – skład tej mieszanki jest prosty, ale tak genialnie skonstruowany, że zapewnia ogromne bogactwo i różnorodność smaków oraz aromatów. Warto przyrządzić ją samodzielnie lub zamówić w sklepie, a potem delektować się prawdziwie indyjskimi potrawami.