Chlebek indyjski to niezbędny dodatek do wielu orientalnych dań. Dzięki niemu potrawy stają się bardziej sycące. Możemy też wygodnie nabierać za pomocą kawałków chlebka gęste sosy, z których słynie kuchnia indyjska.
W Indiach przygotowuje się wiele różnych rodzajów chleba. Jednym z najbardziej popularnych są placki nazywane chapati, a także duże drożdżowe placki naan.
Dowiedz się więcej o chlebkach indyjskich i kup produkty konieczne do ich przygotowania.
Chlebek indyjski – chapati
Chapati to jeden z najbardziej znanych rodzajów indyjskiego chleba. Warto wiedzieć, że jest on niezwykle podobny do placka roti – różnią się nieznacznie grubością.
Placek chapati jest łatwy do zrobienia. Przygotowuje się go z mąki razowej (ewentualnie zwykłej mąki pszennej), odrobiny oliwy, soli oraz niecałej szklanki wody. Po wyrobieniu ciasta zostawia się ja na chwilę, by odpoczęło. Później rozwałkowane dość cienko placki smaży się na patelni – można je również wypiekać w piecu na specjalnej blaszce.
Placki chapati to doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju orientalnych dań jak np. sałatka indyjska czy kurczak orientalny. Same w sobie również doskonale smakują!
Inne chlebki indyjskie
Chlebek indyjski może też przybrać formę pysznego placka naan. Jest to placek sporej wielkości, miękki, przyrządzony z dodatkiem drożdży i jogurtu (zamiast wody). Ze względu na swoją elastyczność świetnie nadaje się do zbierania sosu. Warto go zatem podawać z np. z curry z bakłażana bądź takim dodatkiem jak chutney pomidorowy. Placki możemy przyrządzać z masłem, czosnkiem lub indyjskimi przyprawami.
Miłośnikom chrupiący placków z patelni posmakują placki papad z fasoli urid oraz papadamus – małe placuszki z mąki z soczewicy, przypominające nieco krakersy lub chipsy.
Inne rodzaje chlebków to nadziewane różnymi nadzieniami podpłomyki o nazwie paratha, “nadmuchiwane” i smażone w głębokim tłuszczu placki puri oraz bardzo cienkie placki z mąki ryżowej i mąki z soczewicy, czyli dosa.
Chlebek indyjski to idealny dodatek do gęstego, aromatycznego curry oraz innych indyjskich potraw. Przygotowania chapati czy placków naan nie jest bardzo trudne – warto spróbować tego w domu!