Chińskie przepisy są coraz łatwiej dostępne. Nic dziwnego, bo kuchnia chińska cieszy się w naszym kraju sporą popularnością. Wiele dań azjatyckich może przyrządzić samodzielnie bez problemu nawet początkujący kucharz.
Na początku warto spróbować prostych potraw jak np. danie chińskie z makaronem, smażony ryż czy mięso z woka. Później spróbujmy przyrządzić tradycyjne chińskie bułeczki na parze lub sajgonki.
Poznaj oryginalne przepisy rodem z Chin oraz wysokiej jakości azjatyckie produkty dostępne w naszym sklepie.
Chińskie przepisy dla początkujących
Chińskie przepisy wcale nie muszą być trudne! Kurczak smażony w woku, wieprzowina w słodko-ostrym sosie, smażony ryż lub makaron – wszystko to przygotujemy nawet nie mając dużego doświadczenia w kuchni.
Potrzebować będziemy dobrej jakości mięsa oraz odpowiednich dodatków. Do zamarynowania mięsa często używać będziemy sosu sojowego, wina ryżowego, octu ryżowego i cukru trzcinowego. Potrawę doprawia się np. sosem hoisin bądź sosem ostrygowym. Mięso marynujemy i pokrojone dość drobno smażymy w woku z wybranymi dodatkami. Możemy też przedtem zanurzyć je w cieście – będzie chrupiące i soczyste w środku. Niezbędny okaże się tutaj dobrej jakości wok np. wok ręcznie kuty ze stali węglowej.
Dobrym rozwiązaniem dla początkującego kucharza jest przygotowanie zupy (zobacz np. zupa z kurczaka i słodkiej kukurydzy). Zupy najczęściej bazują na bulionie lub są mocno zagęszczone. Nie może zabraknąć w nich dymki, imbiru i innych charakterystycznych przypraw.
Jeśli szukamy prostego dania chińskiego, koniecznie wypróbujmy smażony ryż lub makaron z dodatkami. Zaopatrzmy się w ryż jaśminowy i makaron ryżowy, sojowy czy udon.
Co jeszcze warto ugotować?
Niektóre chińskie przepisy są nieco bardziej skomplikowane. Chociaż przyrządzenie sajgonek czy bułeczek na parze nie jest bardzo trudne, na pewno wymaga więcej pracy i czasu niż usmażenie kurczaka. Warto jednak ugotować te pyszne przekąski.
Odrobinę więcej doświadczenia wymaga też zrobienie dobrych owoców morza oraz ryb. W kuchni chińskiej znajdziemy wiele przepisów na ryby z dodatkiem warzyw czy egzotycznych owoców. Pamiętajmy o odpowiednim czasie obróbki cieplnej, by ryba nie była niedosmażona lub – przeciwnie – zbyt sucha.
Bardziej zaawansowani kucharze mogą pokusić się też o przygotowanie popularnej w Chinach kaczki – glazurowanej czy podanej na gorącym półmisku.
Chińskie przepisy są niezwykle różnorodne – znajdą wśród nich coś dla siebie zarówno początkujący kucharze, jak i osoby mające doświadczenie w gotowaniu azjatyckich potraw.